Храните, съдържащи пробиотици и/или пребиотици, включват следното

 

Храните, съдържащи пробиотици и/или пребиотици, включват следното

Нека разгледаме таблицата за примери за функционални храни.

Функционални храни съставки Ползи
Мазни риби като сьомга, херинга, скумрия и сардини Омега-3 мастни киселини Намаляване на триглицеридите и сърдечни заболявания
Продукти от цели овесени ядки Разтворими фибри (бета-глюкан) Намаляване на общия и LDL холестерол
филиум Разтворими фибри Намаляване на общия и LDL холестерол
Чесън Серни органични съединения Намаляване на общия и LDL холестерол
Червени боровинки Проантоцианидини Намаляване на инфекциите на пикочните пътища
Ферментирали продукти Пребиотици, пробиотици и синбиотици Подобряване на стомашно-чревното здраве
Зелен чай Катехини Намаляване на риска от специфични видове рак

Ползи и приложения на функционалните храни

Функционалните храни могат да подобрят здравословното състояние чрез намаляване на риска от заболявания и подобряване на здравето и благосъстоянието.

Може да подобри здравето на сърцето

Храненето играе важна роля за здравето на сърдечно-съдовата система. Диетата може да повлияе на кръвното налягане и нивата на липидите. Функционалните храни могат да подобрят здравето на сърцето чрез намаляване на нивата на кръвните липиди и налягането.

Диетичните насоки на Американската сърдечна асоциация (AHA) препоръчват:

 • Регулиране на енергийния баланс за управление на теглото.
 • Яденето на голямо разнообразие от плодове и зеленчуци.
 • Избор на пълнозърнести храни пред рафинирани зърна.
 • Избор на здравословни източници на протеин, включително риба, морски дарове, бобови растения, ядки и нискомаслени и обезмаслени млечни продукти.
 • Избор на минимално преработени храни пред ултра преработени храни.
 • Минимизиране на приема на добавена захар и сол.

Функционалните храни, отговарящи на изискванията на AHA, могат да подобрят сърдечно-съдовото здраве. Ето функционални храни, които могат да подобрят здравето на сърцето:

 • Цели зърна. Консумирането на добро количество фибри е свързано с по-нисък риск от хронични заболявания като диабет тип 2, сърдечни заболявания и рак на червата. Следователно богатите на фибри храни, считани за функционални, включват бобови растения, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.
 • Храни с намалено съдържание на натрий. Проследяването на приема на натрий е от съществено значение за здравето на сърцето. Границите на натрия се променят в зависимост от категориите храни.
 • Риба и морски дарове. Диетата с високо съдържание на мазнини не се счита за добра за здравето. Яденето на здравословни мазнини (омега-3 мастни киселини и ненаситени мазнини) и ограничаването на нездравословните мазнини (наситени и трансмазнини) е от полза за здравето на сърцето. Рибата се счита за функционална храна, защото съдържа добро количество омега-3 мастни киселини.

Може да запълни дневния недостиг на хранителни вещества

Индивидуализираната здравословна и балансирана диета трябва да отговаря на хранителните изисквания на индивида. Някои хора обаче не отговарят на хранителните изисквания поради лошо хранене. В този случай модифицираните функционални храни, обогатени с хранителни вещества, могат да запълнят пропуските в ежедневното хранене.

Read Aslo  Tukaj je nekaj nasvetov in trikov za boljši spanec z bolečinami v medenici

Функционалните храни обикновено са обогатени с:

 • Витамин А, С и Е. Това са силни антиоксиданти, които улавят и елиминират реактивните кислородни видове, произтичащи от метаболизма и замърсителите на околната среда.
 • Витамин D и калций. Те са от решаващо значение за здравето на костите.
 • Фолиева киселина. Той е жизненоважен за развитието на невроните на бебето и за производството на ДНК и друг генетичен материал.
 • Цинк. Има много физиологични предимства, включително функционираща имунна система, здраве на кожата и клетъчен растеж.
 • Желязо. Необходим е за синтеза на хемоглобин. Недостигът на желязо може да причини желязодефицитна анемия, сериозен проблем, особено сред децата, жените в менструация и възрастните хора.

Може да подобри стомашно-чревното здраве

Функционалните храни, които съдържат пробиотици, пребиотици и синбиотици, могат да подобрят стомашно-чревното здраве.

 • Пробиотици. Живи микроорганизми, които са полезни за здравето на червата.
 • Пребиотици. Несмилаеми растителни влакна, които подпомагат пробиотичния растеж.
 • Синбиотици. Комбинирайте пребиотици и пробиотици, които подпомагат дейността и растежа на полезните микроорганизми в чревната система.

Ферментиралите продукти са популярни сред функционалните храни, защото съдържат пробиотици и пребиотици. Храните, съдържащи пробиотици и/или пребиотици, включват следното:

 • Млечни продукти. Кисело мляко, ферментирало мляко и сирене, добавени с пробиотици.
 • Продукти на растителна основа. Кисело зеле и кимчи.
 • сокове. Ферментирали плодови сокове с добавени пробиотици.

Може да подобри антиоксидантния капацитет

Нашите клетки са изложени на реактивни кислородни видове (ROS) поради метаболизма и излагането на околната среда като замърсяване на въздуха, токсични химикали и UV светлина. ROS обаче причинява увреждане на клетките и смърт.

Антиоксидантните молекули улавят и елиминират ROS, като по този начин предотвратяват увреждането на клетките. Те се състоят от витамини, минерали и нехранителни биоактивни съединения и се считат за функционални съставки, тъй като имат силно въздействие върху предотвратяването на увреждане на клетките, следователно, болести.

Функционални храни Антиоксидантни съединения
Горски плодове Антоцианидини
домати Ликопен
Червено грозде, череши и цитрусови плодове кверцетин
чай Катехини
Морков Витамин А
Цитрусови плодове Витамин Ц

Здравословното и балансирано хранене обикновено съдържа хранителните вещества и нехранителните съединения, които функционалните храни предлагат. Яденето на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, постни източници на протеини и здравословни мазнини може да подобри вашето здраве и да предотврати заболявания.

Алтернативната медицина набира популярност, защото повечето хора вярват, че хранителните вещества са естествени и имат по-малко странични ефекти. Берберинът се използва за лечение на инфекции, възпаления и хронични заболявания, особено в Китай и Индия. В момента берберинът е достъпен за всеки – с много опции за добавки на пазара. Нека научим възможните ползи за здравето и страничните ефекти на берберина.

Read Aslo  Štát Kalifornia v utorok prekonal celkovo 336 000 prípadov nákazy.

Ключови изводи:

 • Берберинът е вещество, намиращо се в някои растения като дървесна куркума, грозде от Орегон и китайска златна нишка.
 • В традиционната китайска медицина берберинът се използва за лечение на инфекции, възпаления и хронични заболявания. Сега добавките с берберин са широко достъпни поради техните ползи за здравето.
 • Доказано е, че берберинът понижава нивата на кръвната захар и липидите. Освен това има антимикробно и противовъзпалително действие върху организма.
 • Берберинът има стомашно-чревни странични ефекти и взаимодействия с лекарства. Консултирайте се с Вашия лекар, преди да приемате добавки с берберин.

Как берберинът може да е от полза за вашето здраве

Берберинът е хранителен продукт, намиращ се в различни растителни части, листа, кора на стъблото, корени и плодове. Дървесна куркума, Орегонско грозде и китайска златна нишка са само няколко растения, съдържащи берберин.

Берберинът е бил използван като традиционна медицина в Китай и Индия. Растенията, които съдържат берберин, се използват за лечение на инфекции, възпаления, диабет и храносмилателни разстройства.

Облекчаване на стомашно-чревни симптоми

Повечето хора са имали стомашно-чревни симптоми като гадене, подуване на корема, диария и запек. Берберинът може да облекчи тези симптоми. Микробите, храносмилателните проблеми, лекарствата, водата и храната могат да причинят диария. Берберинът може да покаже антидиарични ефекти чрез намаляване на стомашно-чревния мотилитет и секрецията на вода.

Инфекциите могат да причинят стомашно-чревни симптоми. Микробите трябва да се придържат към тъкан, за да заразят тялото. Веществата, които предотвратяват прилепването на микробите към тъканите, могат да предотвратят инфекция. Доказано е, че берберинът намалява прилепването на бактериите към повърхността на тъканите.

По-ниско кръвно налягане

Сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб. Един от основните рискови фактори е хипертонията. Хипертонията може да причини сериозни проблеми като инфаркт, инсулт и бъбречна недостатъчност. Смята се, че берберинът е полезен, ако се използва като съпътстваща терапия към лекарства за диабет и хипертония.

Добавянето на берберин заедно с амлодипин (лекарство, използвано за понижаване на кръвното налягане) не показва значителна разлика в понижаването на кръвното налягане в сравнение с употребата само на лекарства. Проучването заключава, че доказателствата не са достатъчни в подкрепа на добавянето на берберин за лечение на хипертония.

Намалете възпалението

Възпалението е животоспасяващ отговор на патогените, освен ако не стане хронично. Възпалението трябва да изчезне, след като тялото ви разреши проблема, причинен от дразнители като патогени, наранявания и химикали.

Read Aslo  FedEx anunță îmbunătățiri, lucrătorii contestă execuția

Постоянното възпаление е свързано с хронични заболявания, възпалителни заболявания на червата и ревматоиден артрит. За да подпомогнете тялото си, можете да добавите към диетата си храни с антиоксиданти, за да помогнете за премахване на възпалението. Берберинът има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението.

Мета-анализ показа ефектите от добавянето на берберин върху възпалителни кръвни маркери, включително С-реактивен протеин (CRP), тумор некрозис фактор-алфа (TNF-α) и интерлевкин-6 (IL-6). Тези биомаркери обикновено са повишени при хронични състояния като диабет, хиперлипидемия, хипертония и сърдечно-съдови заболявания. Анализът показа, че добавянето на берберин значително понижава възпалителните маркери.

Метаболитни ефекти на берберин

Правилното функциониране на тялото изисква ефективно използване на енергията от метаболизма на храните. Промените в метаболитните процеси могат да доведат до абнормни кръвни параметри, като например високи нива на глюкоза и липиди. Тези аномалии в кръвната глюкоза и липидите могат да причинят хронични заболявания като диабет, хиперлипидемия и чернодробни заболявания.

 • Хиперлипидемия. Характеризира се с високи нива на общ холестерол и/или триглицериди и ниски нива на HDL (добър холестерол). Доказано е, че добавянето на берберин намалява общия холестерол в кръвта, LDL (лошия холестерол) и нивата на триглицеридите, като същевременно повишава нивата на HDL.
 • Хипергликемия. Известен също като висока кръвна захар, той се свързва с непоносимост към глюкоза и диабет. Ако не се лекуват, хипергликемията и диабетът могат да увредят кръвоносните съдове, което може да увеличи риска от инфаркти и инсулти. Мета-анализ показа, че добавянето на берберин понижава кръвната глюкоза на гладно и HOMA-IR, който е биомаркер за оценка на инсулиновата резистентност.

Антимикробни ефекти на берберин

Традиционно берберинът се използва за лечение на инфекции и антибиотична резистентност. Проучване in vitro (епруветка) показва, че берберинът е умерено ефективен срещу някои бактерии, дрожди и гъбички.

За повече информация посетете animale me gummies official top .

Contents

JKStudentnews

JK Studnt News Is of the best news portal in Jammu and Kashmir Latest Updates Breaking News, Politics, Public Issue, Results, Datesheet,Notification,Etc

Previous Story

Document Distribution Program for Professional Services Companies

Next Story

Why You Need to Love Free Casino Slot Games

Latest from healthblog